Med på resan

Skriven av Formue

Genom uppköpsfonden Altor V är flera av Burenstam & Partners kunder nu indirekta ägare av reseföretaget Ving.

Reseföretaget Ving hamnade i kris när ägaren, den brittiska turistjätten Thomas Cook, gick i konkurs i slutet av september i år. Efter lite över en månads förhandlingar blev det känt att en ny investeringsgrupp, med Petter Stordalen i spetsen, hade köpt Vinggruppen. Ving inkluderar hela den nordiska verksamheten för Thomas Cook. Det är inte bara Stordalen som är med på den här spännande resan, utan också flera av Burenstams kunder.

Alltid gått bra

Det är kunder som investerat i årgångslösningen Private Equity 2018–2019 som bör följa med extra noga i vad som händer med Ving och de nordiska systerbolagen framöver. Denna årgångslösning har nämligen placerat delar av kundernas kapital i den nordiska uppköpsfonden Altor V.

 

Ska driva vidare: Petter Stordalen (tv) verkställande direktör Magnus Wikener i Vinggruppen i Norden var båda mycket nöjda då de tillsammans offentliggjorde att Stordalens Strawberry Group, Altor och TDR Capital var bolagets nya ägare. Foto: Ving

 

Fonden och Stordalens investmentbolag Strawberry Group äger nu 40 procent vardera i Vinggruppen, medan den brittiska fonden TDR Capital äger resterande 20 procent. Vinggruppen inkluderar förutom Ving, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland, Globetrotter och Thomas Cook Airlines Scandinavia. Tillsammans har företaget 2 300 anställda.

Fantastiskt företag

– Det är ett fantastiskt företag som hamnade i en mycket olycklig situation. Vinggruppen är marknadsledande inom semestersegmentet tack vare egna hotellkoncept som Sunwing och Sunprima, och har också varit ledande i övergången till onlinebokning, sa partner Harald Mix från Altor i samband med köpet.

– Genom en finansiell omstrukturering kommer vi, som är nya ägare tillsammans med andra finansieringskällor, tillföra gruppen omkring sex miljarder svenska kronor i likviditet och garantier. Det säkrar driften och etablerar en solid grund för vidareutveckling, enligt Mix.

Har investerat i 60 företag

Altor har förvaltat totalt 8,3 miljarder euro för sina investerare sedan starten. Fonderna i Altor investerar främst i mellanstora nordiska och nordeuropeiska företag. Målet är att skapa värde genom tillväxt och förbättring av verksamheten. Totalt sett har Altor investerat i över 60 bolag, bland annat XXL, Rossignol, Helly Hansen, Sats och Carnegie Investment Bank.

Stordalen har som bekant byggt upp Nordic Choice Hotels och har en stor ägarandel i Hurtigruten. Denna operativa erfarenhet kombinerat med Altors kompetens inom tillväxt och effektivisering av driften gör detta till en spännande strategisk investering.

Stort intresse för bolaget

Enligt webbplatsen e24.no var också kinesiska Fosun Tourism Group, uppköpsfonden Triton Partners och turisminvesteraren Per G. Braathen intresserad av Vinggruppen. Redan i maj, alltså fyra månader före konkursen var ett faktum, la Triton in ett bud på den nordiska verksamheten till Thomas Cook. Petter Stordalen berättade nyligen i talkshowprogrammet Skavlan hur han kuppade igenom budgivningen framför näsan på konkurrenterna.

 


Få insikt, direkt i din inbox!


Genom att skicka in formuläret ger du ditt medgivande att motta nyhetsbrev eller annan relevant information av oss. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Dela artikel

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss