Entreprenören som gick från bankkonto till förmögenhetsförvaltning

Skriven av Caroline Lundh

Göteborgsentreprenören Hans J Nilsson har valt att driva sina koncernbolag budgetlöst, ett styrsätt och en entreprenörsfilosofi som visat sig vara framgångsrikt. De senaste åren har de redovisat en ökande lönsamhet – och sedan 2015 har Hans J Nilsson en förmögenhetsrådgivare vid sin sida.

Formues uppgift är att ge sina kunder ett rikare liv. Sedan starten 2004 har man bevarat och utvecklat många förmögenheter som över tid byggts upp av hårt arbetande och inspirerande entreprenörer. En av dessa är Göteborgsentreprenören Hans J Nilsson. På 1980-talet var Hans J Nilsson anställd som chaufför på ett flertal olika åkerier. 1985 var Hans redo att stå på egna ben och beslutade sig för att starta åkeribolaget Idealtransporter på Landvetter flygplats, ett aktiebolag med en mindre lastbil. Målet var att få så pass mycket att göra så att han kunde anställa en person – ett mål som uppfylldes snabbt. Jimmy Edvardsson anställdes och blev snart delägare och 1994 hade verksamheten 20 fordon. Då öppnades möjligheten att förvärva Flygbilar i Landvetter AB, som också hade runt 20 bilar. Eftersom verksamheterna likande varandra slogs verksamheten ihop och Flygfrakt startades.

Flygfrakt har över 80 anställda och cirka 80 verksamma bilar i sällskap av flertalet systerbolag under moderbolaget Carat AB. I verksamheterna ingår både utbildningar, redovisningstjänster och konsultationer. Men gemensamt under koncerntaket är idén om att inte driva verksamheterna med budgetar eller mål. Det tror Hans J Nilsson kan hämma utvecklingen. Istället arbetar han med en tillitsbaserad styrning, och riktningar utefter fastställda nulägen.

Från bankkonto till förmögenhetsförvaltning

Även om bolagsägarna länge varit och är mån om företagets vinstpengar placerades överskottskapital tidigare på ett konto på banken, utan någon utarbetad strategi för att sysselsätta kapitalet vid sidan om den framgångsrika bolagsdriften.

– Jag engagerade mig inte i det fram tills en tidigare anställd började arbeta med kapitalförvaltning. Jag hade förtroende för honom så han fick en liten del att arbeta med. Mest var det för hans skull och förvaltningen handlade nog inte om att utveckla kapitalet, men jag fick ofta frågor om att sälja och byta, berättar Hans J Nilsson och fortsätter:

– Vid ett annat tillfälle för många år sedan valde jag att gå till banken för att förvalta kapital åt mina barn. Jag var intresserad av att veta hur de gjorde och det visade sig att de satte allting i egna fonder. Det var ingen bra upplevelse och blev inte långvarigt.

En dag 2015 beslutade Hans J Nilsson sig för att låta en förmögenhetsrådgivare förvalta kapitalet. Valet föll på Formue.

– Det tog lång tid innan jag flyttade det från banken och när jag gjorde det var det av flera skäl. Jag mötte mina rådgivare från Formue som på ett fantastiskt sätt förklarade hur de arbetar för att ta fram en personlig förmögenhetsplan, hur man fångar upp helheten i planen, och hur man är oberoende i det. Vi pratade även mycket om befogenheten för förvaltningen. Det enda direktiv jag har gett är att jag vill att kapitalet ska vara tryggt. Jag behöver inte spekulera, men jag vill inflationssäkra. Kanske skulle jag kunna tjäna mycket mer med en högre risknivå, men om jag ska tjäna pengar vill jag göra det på mina verksamheter.

– Jag tror att många ser på kapitalförvaltning med en viss skepsis, att det skulle innebära merarbete med beslut som ska fattas. Men med en diskretionär förvaltning är man överens. Det var det som gjorde att jag tog beslutet och det är den stora skillnaden när jag bytte till Formue, att jag inte behöver tänka på och få frågor om förvaltningen. Jag tycker om befogenheter, tillit och bekräftelse när det gäller min personal, också när det gäller mina rådgivare. Det är kanske därför Formue passar mig så bra. Hade jag vetat hur jag skulle göra det själv hade jag inte behövt dem.

Testa om vi är rätt finansiella rådgivningspartner för dig och din familj!


Fråga 1 av 8

Fråga 2 av 8

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 3 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 4 av 8.

Fråga 5 av 8.

Fråga 6 av 8. Du kan välja flera svar.

Fråga 7 av 8.

Fråga 8 av 8.
Tack för dina svar! När du skickar in detta formulär kommer en av våra medarbetare ta kontakt för ett första förutsättningslöst samtal.









”Sett vilka behov jag har”

Att inte behöva fördjupa sig i investeringsvärlden är något Hans uppskattar, även tryggheten som kommer med den helhetliga rådgivningen. Hans J Nilsson beskriver det som att man bryr sig om hela människan och inte bara kapitalet man kan åstadkomma något med. Det är vad som sammantaget gör att han värdesätter att ha en förmögenhetsrådgivare vid sin sida.

– Det har varit ordning och reda och man har lärt känna mig, sett vilka behov jag som individ har och vad jag behöver tänka på. Till exempel att det är ordning på delar som försäkringar, pension och skatt, och att viktiga dokument som till exempel testamente finns på plats. Idag har jag en otrolig tillit till dem och jag upplever att de verkligen bryr sig.

Hans berättar att förmögenhetsförvaltningen även har gjort att han fått tid över till annat.

– Jag kan starta verksamheter på volley om jag upptäcker ett behov och inte kan hitta lösningen. Min drivkraft är att lägga tid och energi på det och att få mina medarbetare att växa. Att bolagen sedan växer är deras förtjänst. Jag är vd på bolaget av en anledning, det är att jag var där först. Alla andra är anställda på kompetens.

burenstam

“Trygg sju dagar i veckan”

Idag har Hans varit kund hos Formue i över fem år.

– Finans är inte min passion och jag tror inte mina rådgivare skulle vara lika duktiga på att flytta paket. Därför flyttar jag paket, och så får de ta hand om förmögenheten – och det har varit en behaglig upplevelse. Det är som en gammal Volvo med säkerhetsbälten och stora kofångare. Man åker med, samtidigt som den utvecklas. Det är verkligen en samarbetspartner jag känner mig helt trygg med.

Även genom den pandemitid som varit, och fortfarande är, håller Hans fast vid det.

– Jag har varit med om många lågkonjunkturer. Fastighetsbubblan, it-bubblan, Lehman Brothers. När pandemin bröt ut hörde mina rådgivare av sig och vi hade en bra dialog. Jag kände mig trygg sju dagar i veckan.

Hans berättar att han ofta använder sig utav Formue-appen där han kan följa utvecklingen för sin portfölj, se sin personliga förmögenhetsplan, ha direktkontakt med sina rådgivare och andra experter – och följa sin portföljs ESG-resultat och klimatpåverkan.

– Jag går in och tittar nästan varje dag. Mest för att jag kan och inte för att jag är orolig. Historisk sett vet jag att det är lugnt, jag tittar bara på hur det har gått. Hade jag inte haft tilliten hade jag nog varit inne och ifrågasatt. Men jag är inte hundra procent insatt och att jag inte ska vara med är hela idén.

Har förmögenhetsförvaltningen gett dig ett rikare liv?

”För mig är inte pengar viktigt, men min grundinställning är att det är en trygghet. Pengarna ensamt har aldrig skapat någonting för mig, men det är ett medel för att kunna skapa.”

Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i formuläret via länken nedan, så hör vi av oss inom kort.

Kom i gång

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss