Tid

Spenderar du din tid på det du tycker är viktigt?

Livet är nu

Pengar kan inte köpa lycka säger vi. Men mer pengar ger dig fler alternativ och fler möjligheter. Att ta tillvara på dem på rätt sätt kan absolut ge dig en bättre vardag. Så kanske det är bättre att säga såhär:

Om mer pengar inte skänker dig mer lycka så är det för att du ännu inte planerat hur du ska använda dem.

U-Index

Vetenskapliga rapporter pekar på att de aktiviteter vi lägger vår tid på inte förändras till det bättre när vi får mer pengar. Snarare tvärtom. Faktum är att personer som har mer pengar uppger att de spenderar en större del av sin tid på aktiviteter som bidrar till stress och oro, än sådana som upplevs som positiva.

En grupp forskare – däribland nobelpristagaren

Kahneman – har skapat ett index kallat U-Index. U står för andelen av ens tid som läggs på aktiviteter som upplevs som obehagliga (U=Unpleasant). Vanliga aktiviteter som upplevs som obehagliga är t.ex. att pendla, handla, hushållsarbete och att arbeta. Detta är givetvis subjektivt men enkelt sammanfattat kan man säga att vardagen ofta äter upp de viktiga frågorna.

Förbättra ditt personliga U-Index

En väldigt underskattad aktivitet som inte tar lång tid att göra är att fundera på hur man kan använda pengar till att förbättra sitt personliga U-Index. En enkel grundprincip för den som önskar använda sin tid bättre är att vända på ekonomiska beslut och istället fundera på dem som tidsbeslut. Den som tänker så funderar kanske ytterligare en gång innan man kör en timme för att handla en vara billigare. Att köpa sig tid är inte det enklaste. Ett ställe att starta på är att lista upp vad man spenderar sin tid på idag och värdera vilka områden man tycker sämst om, och sedan fundera på hur man kunde minska dessa.

U-indeks

Vilka aktiviteter tar upp mest av din tid?

Vilka aktiviteter upplevs som obehagliga respektive glädjefulla? Hur skulle du kunna använda dina pengar för att få mer ut av din tid? Många av våra kunder väljer till exempel att lägga ut administration och andra aktiviteter på andra, för att få bättre tid till sådant de upplever som viktigare eller mer givande.

Här är ett par tips och erfarenheter vi gjort oss i diskussion med våra kunder:

Gör en egen balans- och resultaträkning. Idag och i framtiden. Många har anpassat sin livsstil under en period då man hade mindre pengar. Det fungerar utmärkt för de allra flesta, men för de som upplever att de inte har det bättre idag kan det vara värt att tänka: skulle vi agerat annorlunda om vi visste att vi hade råd?

Köp tid

Tänk oftare på ekonomiska beslut som tidsbeslut. Det är inte lätt men sannolikheten ökar för att du spenderar din tid bättre om du ser din tid som en valuta.

 

Maximera glädjen av en investering eller en gåva. Många ser framför sig att de ska skänka pengar till närstående eller välgörenhet vid sin död. För den som har en väldigt trygg ekonomi idag, så är det värt att överväga att tidigarelägga gåvan eller investeringen. Så får man själv och andra glädje av den redan idag.

 

Fokusera ditt värdeskapande. Fokusera ditt eget värdeskapande till de områden där du har mest påverkan, kunskap och intresse. Det ger bäst utväxling på din tid.

 

  • Så kan vi hjälpa dig
  • Göra en sammanställning över din ekonomi
  • Lägga rätt andel på livsstil, finansiellt kapital respektive entreprenöriellt kapital
  • Sköta administrativa områden som redovisning, skatt och rapportering
  • Sköta kapitalförvaltning
  • Ge råd kring gåvor, generationsskifte och socialt entreprenörskap

Boka din rådgivning idag.

Vill du lära dig mer? Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss inom kort.