Säkerhetsexpertens bästa tips

Skriven av Formue

Den senaste tiden har det rapporterats om allt från grova rån av exklusiva klockor, till stöld av bilar och till och med intrång i trappuppgångar och hem. Så vad ska man göra för att skydda sig själv och sin familj? Anna Bergström, gruppchef på säkerhetsföretaget 2Secure, ger sina bästa råd för att undvika att ta onödiga risker.

– Till saken hör att man ska tänka ur en gärningsmans synvinkel och det enda vi kan göra är att försvåra tillfället, säger Anna och fortsätter.

– I det här fallet handlar det om exponering och tillgänglighet. Det är viktigt att man är närvarande och informerad om vilka saker som är riskfyllda att exponera; vad är trenden att stjäla just nu? Vi vet att det förekommit rån även i hemmet för att få tag på bilnycklar. Då kan man till exempel förebygga dessa genom att avskräcka med larm. Men det handlar också om att ta bort sina uppgifter på nätet, var man bor, telefonnummer och så vidare.

Tittar man på statistiken har ett ökat antal personrån av framförallt klockor rapporterats i Stockholmsområdet det senaste året, meddelar polisen. Under 2018 begicks 79 klockrån i Stockholm city. Hittills i år (fram till den 3 september) har 88 fullbordade rån och tre rånförsök skett i det begränsade området jämfört med 79 anmälningar under förra året. För hela Stockholmsregionen handlar det om 175 klockrån, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Anna Bergström, kan det ökade antalet personrån bero på att kriminella använder dessa dyrbara klockor som betalningsmedel istället för kontanter.

– Det skapar ett stort problem. Vi ser också att många barn och ungdomar är utsatta. Under skolloven kan vi se att personrånen ökar. Då handlar det främst om dyra märkesvaror, säger hon och lägger till att det är en ökad segregation i samhället som skapar detta. Det skapar en klyfta där mycket blir ouppnåeligt för många, och man tar det man vill ha istället tyvärr. Det är ett brett samhällsproblem.

Anna Bergström – gruppchef på säkerhetsföretaget 2Secure

 

Hur försiktig ska man vara på sociala medier?

– Ta fram en strategi och tänk till innan du lägger ut saker på nätet. Gör en riskbedömning. Vilka kan se det här nu och vad kan det få för konsekvenser? I en dom nyligen hade gärningsmannen tittat på Instagram och sett att de hade de klockor han var ute efter. Det är ju tråkigt, för på ett sätt har man ju en klocka för att visa upp den. Men man måste kalkylera att risken finns och inte skylta och prata om föremålen för mycket.

Hur hjälper 2Secure privatpersoner?

– Vi erbjuder skräddarsydd säkerhetsrådgivning där vi börjar med en uppstart och går igenom fastighetsbesittning ur ett säkerhetsperspektiv, såsom IT i hemmet. Vi gör också en medieexponeringskontroll. Sedan går vi igenom den personliga personsäkerheten. Det handlar om att hjälpa kunden att förebygga att man inte ska bli utsatt; stärka deras så kallade ’regnskydd’ på olika sätt. Vi försöker stärka upp så att om gärningsmannen bestämmer sig för att kartlägga en person, ska det uppdagas att den här personen har tagit så mycket åtgärder, att det inte är värt det.

Om man råkar illa ut, vad ska man göra då?

– Under själva angreppen är vår rekommendation att lämna ifrån sig allt, och bara göra som de säger. Sedan ska man så fort som möjligt tillkalla polis och göra en polisanmälan. Det kan vara traumatiskt att vara med om ett rån, så man ska vara uppmärksammad på det och kanske ta professionell hjälp med att bearbeta det.

 

 

 


Få insikt, direkt i din inbox!


Genom att skicka in formuläret ger du ditt medgivande att motta nyhetsbrev eller annan relevant information av oss. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss