Alla investeringar har en miljö- och klimatpåverkan. Det gäller oavsett om en investering görs direkt i ett bolag, via en indexfond eller med aktiv förvaltning. Vårt löfte till våra kunder är att erbjuda en effektiv och ansvarsfull förvaltning som ger konkreta resultat inom hållbarhet.
Vi tror på en aktiv påverkan. När vi väljer förvaltare av våra kunders kapital är vi därför noga med att förvaltarna har integrerat hållbarhet i sina investeringsbeslut. Vi följer löpande upp att de utvalda förvaltarna verkar ansvarsfullt, genomför strategin och bidrar till förväntade resultat.
Hållbarhet är en integrerad del av vår investeringsprocess och bygger på aktiv förvaltning – påverkan genom dialog och villighet till att investera i transition. För våra kunders räkning investerar vi uteslutande i värdepappersfonder och alternativa investeringsfonder och vi prioriterar förvaltare och fonder som vi anser ger det bästa förhållandet mellan avkastning och risk inom olika tillgångsklasser. Vårt viktigaste verktyg i uppföljningen av våra investeringar är dialog med förvaltarna. Uppföljning av hållbarhetsrisk och de möjligheter som uppstår i omställningen till ett lågutsläppssamhälle sker i regelbundna möten med förvaltare, där vi genom dialog kan påverka till förändring. Formue är normalt en stor och därför viktig investerare i de fonder som väljs och bolaget kan oftast ställa krav och uppmuntra till förbättringar där som svagheter identifierats.
När vi väljer förvaltare, undersöker vi bland annat om förvaltaren:
Vi sätter i dag inga gränsvärden utan gör en helhetsbedömning för varje förvaltare. Eftersom kvalitet och tillgänglighet av data ständigt förbättras, utvärderar vi kontinuerligt när det kommer att vara möjligt att sätta våra egna mål och/eller gränsvärden för dessa områden.
Hållbarhetsrisk
Vi integrerar hållbarhetsrisk* i våra investeringsbeslut och följer upp förvaltare som vi anser har svagheter i sina processer för att hantera hållbarhetsrisk. Genom att påverka förvaltare att minska den hållbarhetsrisk som kan finnas i deras portföljer kan vi också minska risken i våra kunders investeringar.
Vi undviker att investera med förvaltare som enligt vår bedömning har särskilt hög exponering för omställnings- eller annan hållbarhetsrisk och som inte prioriterar detta tillräckligt. I vår dialog med förvaltarna undersöker vi även om de arbetar med hållbarhet för att hitta nya investeringsmöjligheter. Investeringar i omställning handlar både om riskhantering och att delta i det värdeskapande som kan komma från stora omställningsprocesser.
I vår investeringsrådgivning integrerar vi hållbarhetsrisk i utarbetandet av våra kunders investeringsstrategier. Det börjar med en kartläggning av kundernas önskemål och behov, där vi även kan tillgängliggöra fonder med uteslutningskriterier och fonder som har hållbarhet som mål i sin förvaltning.
Negativa konsekvenser
Vi beaktar negativa konsekvenser i våra investeringar genom aktivt ägande och undantagsvis genom uteslutningar. Där data finns tillgänglig använder vi kvantitativa analyser för att övervaka portföljens exponering, bland annat mot koldioxidintensiva sektorer. Vi prioriterar ständigt förbättring av datatillgång och kvalitet. Sådana analyser ligger till grund för vår förvaltaruppföljning och vi praktiserar aktivt ägande för att påverka förvaltare till förbättring. Vi utesluter förvaltare som regelbundet förväntas ha investeringar som bryter mot internationella normer. Bedömningar av hållbarhet är förbundet med osäkerhet, och vi förväntar att negativa konsekvenser på hållbarhet kan förekomma inom olika områden, till exempel klimatpåverkan.
Vi beaktar negativa konsekvenser av vår investeringsrådgivning genom att ge kunder information bland annat om hur förvaltare beaktar negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer, där detta redovisas av förvaltaren.
Ersättning
Vi betalar inte ut rörlig ersättning till ledande befattningshavare, som genom sina arbetsuppgifter har en väsentlig inverkan på företagets riskprofil. Detta gör att vi bedömer att det inte heller finns några incitament till ökat risktagande i relation till våra identifierade hållbarhetsrisker (så som de behandlas i vår hållbarhetspolicy).
Rådgivare erhåller provisionsbaserad lön i förhållande till individuell måluppfyllnad baserad på kvantitativa och kvalitativa resultat. Inga av de kvalitativa eller kvantitativa målen är utformade på ett sådant sätt att de skulle uppmuntra medarbetaren till att göra avsteg från vår hållbarhetspolicy och andra styrdokument, utan fokuserar på andra parametrar som uppmuntrar till en god kundrelation.
Våra medarbetare som uppbär ersättning från Formue förväntas alla efterleva samtliga våra interna styrdokument, inklusive vår hållbarhetspolicy, som en del av det arbete de utför.
*Hållbarhetsrisk är efter SFDR Artikel 2 (22) beskrivet som en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.
Vi vill att hållbarhet ska vara en integrerad del av Formues dagliga verksamhet, och något som involverar våra anställda. Det tror vi är nyckeln till att uppnå vårt mål – att driften av vår verksamhet ska ge netto noll klimatavtryck innan 2025.
Vi kommer att mäta och följa upp både direkta och indirekta utsläpp vår verksamhet genererar – och ta ett aktivt ansvar för att minska vår klimatpåverkan.
I Formue-appen kan du följa utvecklingen av din portföljs ESG-resultat och CO2-avtryck.
Formue grundades 2004 med en stark vision om att ge våra kunder ett rikare liv. För att lyckas med det har vi varit lyhörda till våra kunder behov och utvecklat lösningar och tjänster som möter dessa.
Vi, och finansbranschen i stort, har de senaste åren märkt av ett ökat intresse bland investerare som involverar mer än ekonomisk avkastning. Kapitalet ska investeras på ett sätt som förbättrar – och inte försämrar – för kommande generationer.
EU-kommissionen initierade tidigare i år ett hållbarhetsarbete för finansmarknaden. Det är en rad riktlinjer som ska främja en hållbar finansmarknad och som blir gällande för ett antal finansaktörer kommande år, däribland Formue. De gemensamma riktlinjerna handlar om att implementera hållbarhet i investeringsbeslut, och göra det enklare för investerare att förstå hur hållbara deras investeringar är.
I Formue strategi för hållbarhet har vi formulerat konkreta mål för det kapital vi har under rådgivning och förvaltning, även hållbarhetsmål kopplade till vår verksamhetsdrift:
1. Koldioxidavtrycket i våra kunders portföljer ska minska med minst 50 procent innan 2030.
2. Formue verksamhet ska generera netto noll klimatavtryck (klimatneutralitet) innan 2025.
Allt vi gör ska vara mätbart, transparent och enkelt att förstå. I Formue-appen kommer våra kunder inom kort ha möjlighet att följa sin portföljutveckling kopplat till ESG-målen. Appen kommer även ge våra kunder möjlighet att se vilket CO2-avtryck deras portföljer har. Vi publicerar under hösten 2020 även en klimatredovisning för vår verksamhet.
Vårt löfte till våra kunder är att erbjuda en effektiv och ansvarsfull förvaltning som ger konkreta resultat inom hållbarhet – och vi tror på en aktiv påverkan. När vi väljer förvaltare av våra kunders kapital är vi noga med att förvaltarna har integrerat hållbarhet i sina investeringsbeslut. Vi följer löpande upp att de utvalda förvaltarna genomför strategin och bidrar till förväntade resultat. Men investeringar görs inte enbart i börsnoterade bolag. För att påskynda en hållbar utveckling ser vi att det även är viktigt att investera i bolag som befinner sig utanför börsen och i en tidig tillväxtfas. Det är bolag som ofta står bakom nya innovativa lösningar med potential att bidra inom hållbarhetsområdet. Formue kunder investerar omkring en miljard kronor per år i denna typ av företag.
Vår koncern har idag omkring 120 miljarder kronor under rådgivning och förvaltning. Det ger oss möjlighet att aktivt påverka de förvaltare vi har valt ut, även potentiella förvaltare. För att välja rätt förvaltare av våra kunders kapital genomför vi noggranna urvalsprocesser och använder oberoende datakällor. Det ger oss ett gediget beslutsunderlag.
Vi vill bidra till ett hållbart samhälle. Vi har höga krav på oss själva – och på det sätt vi förvaltar kapital.
På uppdrag av koncernledningen och styrelsen för Formue
Ole Jacob Sunde
Lars Uppsäll
Øystein Bø
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.
Kontakta ossFå inspiration, bli uppdaterad och informerad. Registrera dig för vårt nyhetsbrev idag!