Har du vidtagit försiktighetsåtgärder för att känna dig trygg i vardagen? Digital säkerhet? Fysisk säkerhet?
Risken för id-stöld och annan cyberbrottslighet är större än de flesta tror. Här är fem tips för en säkrare vardag.
Dela inte mer än nödvändigt
Oavsett om det handlar om id-stöld, bedrägeri via social manipulation, utpressning eller fysiskt inbrott hemma hos dig, kommer brottslingarna alltid att försöka att skaffa så mycket uppgifter om dig som möjligt.
Använd möjligheterna att justera och begränsa tillgången, till exempel på Facebook. Standardinställningarna är ofta för breda och delar information med ”alla”. Undvik att använda din inloggning på Instagram, Google eller Facebook på andra tjänster.
Aktivera inloggning med tvåfaktorsautentisering om det är möjligt. Det vill säga inloggning med sms, koddosa, program på mobilen eller liknande.
Ha bra lösenord
Yahoo, LinkedIn, Uber och många andra stora företag har blivit hackade redan och kommer troligtvis bli det igen. Därför bör man inte använda samma användarnamn och lösenord på flera platser. Läckorna gör att hackare världen över har en gedigen lista på de mest populära lösenorden hos användare. Om detta slås ihop med information om dig kan kriminella lättare gissa sig till ditt lösenord.
Ett par exempel på dåliga lösenord: qwerty1234, fotboll9, 1Password
Exempel på bra lösenord: Du bör sätta ihop ord till ett långt lösenord (14 tecken eller mer), använda tecken och stora bokstäver, och om det är tillåtet bör du gärna använda mellanslag.
- Marianne Köpte Blaa Baat$$
- #Lisa g1ck till söndagsskolan
- Bjornen S0ver till juli!
Skydda dina saker
Saker som brödrostar, leksaker, kylskåp, dammsugare, kameror och värmeelement har ofta internetuppkoppling. Dessa kan ha dåliga säkerhetslösningar, inte alla får säkerhetsuppdateringar, och ännu färre installerar dem.
Begränsa de saker i hemmet som du kan kommunicera med när du inte är hemma till ett minimum. Dessa kan nämligen också nås av hackare.
Säkra ditt trådlösa nätverk med ett ordentligt lösenord. Uppdatera programvaran i routern med jämna mellanrum. De allra flesta prylar använder sig av det trådlösa nätverket.
Stäng av wifi och Bluetooth på enheterna när du inte använder detta. Det är en onödig risk att ta.
Skydda barnen: Köp inte leksaker, smarta klockor eller andra kroppsnära enheter som är kopplade till nätet.
Luras inte av en person i ditt nätverk
Även om du är försiktig och uppmärksam kan du bli lurad. Många får mejl eller blir kontaktade av någon i sitt nätverk, men som senare visar sig vara en bedragare.
Var uppmärksam även på meddelanden som kommer från bekanta. Särskilt om meddelandet gäller överföring av pengar, eller om du får bilagor och länkar som kan innehålla skadlig programvara.
Om du får mejl rörande en pengaöverföring är det viktigt att hitta ett sätt att bekräfta vem avsändaren är. Om du har mobilnummer till avsändaren är det enklast att skicka honom eller henne ett sms, eller om du kan kontakta personen via Skype eller Facebook.
Kontrollera din mejl
Ett stort antal digitala angrepp börjar med ett mejl. Här är några enkla trick för att identifiera mejl som troligen är bedrägeri:
- Fel i avsändaradressen. Det är visserligen möjligt att komma runt, men om detta är fel är det ett säkert tecken på att något är fel med mejlet.
- Avsändaradressen är korrekt, men svarsadressen är någon annan än avsändaren.
- Håller du musen över en länk ser du att länken går till en annan plats än förväntat.
- Ändelsen på bilagan stämmer inte med det du förväntat dig. Exempel: En Word-fil ska ha .docx eller .doc, en Excel-fil ska ha .xls eller .xlsx.