Transaktionsmarknaden under pandemiåret – hög- eller lågtryck?

Skriven av Caroline Lundh

Marknaden för transaktioner sattes i ett avvaktande läge när covid-19 deklarerats pandemi under fjolårets första kvartal. Men pandemiår till trots hindrade inte svenska transaktionsmarknaden från att avsluta på topp med en högre transaktionsvolym än 2019 som beskrivits som ett rekordår.

Privat och publik M&A fick sig en törn av coronapandemin. Antalet företagstransaktioner minskade kraftigt under fjolårets första halvår, men under andra halvåret vände trenden för att under Q4 nå mycket hög fart. Så beskrivs fjolårets transaktionsklimat av Ola Grahn, partner och advokat på Setterwalls Advokatbyrå.

– Tittar vi på privat M&A kom vi från ett starkt 2019, men efter årsskiftet var den privata sidan lite avvaktande. Det tog inte tvärstopp men kring mars och april gick det ännu långsammare och då var det som allra värst. Det var rätt så tydligt på privat M&A och IPO:s under sen Q1 2020 och Q2 2020. På den publika sidan sköts processer som var i pipen för Q2-noteringar till hösten. När det kom igång igen framåt maj och juni och man insåg att det kanske inte blev jordens undergång så började framförallt IPO-processerna att planeras igen för Q4-noteringar. Det kom igång efter sommaren och även privat M&A rejält kom igång då, säger Ola Grahn och fortsätter:

– Samtidigt var det inte helt entydigt. Även om många transaktionsprocesser gick väldigt trögt under våren fanns det fortfarande en viss aktivitet på den publika sidan som taktade på och det genomfördes finansieringar som tidigare, så det stod inte helt stilla. Det var främst privat M&A och IPO:s som tog stryk.

Inte bara allmän osäkerhet

Även rent praktiska processer kopplade till transaktioner kom att påverkas under pandemiåret – processer som inte kunde genomföras som vanligt.

– M&A-marknaden tappade fysiska möten helt och det påverkade det allmänna transaktionsklimatet. I en förvärvsprocess när du ska köpa ett bolag kan det ha en väldigt stor inverkan. Du har till exempel inte möjlighet att fysiskt träffa dem du ska göra en affär med, den personal som ska ta över eller se produktionsanläggningen. Vi hade någon transaktion där köparen inte kunde genomföra en sedvanlig ”site visit” på ett av målbolagets kontor i Asien utan där det istället fick ordnas en livesänd visning av kontoret till management i Sverige.

”Noteringsfönstret är vidöppet”

Accelerationen under Q4 har inte bromsats. Just nu är det ett fantastiskt tryck på transaktionsmarknaden, tillägger Ola Grahn, och mycket talar för att 2021 kommer att slå tidigare rekordnivåer.

– Vi ser för närvarande inga tecken på att transaktionsklimatet kommer att svalna av inom den närmsta framtiden. Det kommer att finnas mycket pengar i systemen i en överskådlig tid. Tittar vi på våren har noteringsfönstret varit vidöppet med mycket bolag på väg mot börsen. Privat M&A går också väldigt bra, men vi ser även mycket utköp från börsen. Det händer något på alla fronter, avslutar Ola Grahn.

Caroline Lundh Content Manager

Caroline initierar, producerar och driver text och innehåll som publiceras på Formues blogg Insikt, samt övrig kommunikation för Formue i Sverige.

Tänk på att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Kontakta oss